zaterdag 27 december 2014

Valerius De Saedeleer te koop


In het veilinghuis Horta is er op 12 januari 2015 een veiling waarop twee werken van Valerius De Saedeleer te koop worden aangeboden.

Het zijn volgende werken:
Volgens mijn bescheiden kennis van de artiest zou het een werk moeten zijn van rond 1890 het heeft als naam Jonge moeder met kind in een zonovergoten dreef 52x32,5cm resultaat €3200
Volgens mijn bescheiden kennis van de artiest zou dit ook een werk moeten zijn van rond 1890. De invloed van Franz Courtens (zijn leermeester) is duidelijk merkbaar.
Het heet Zonovergoten dorpsstraat 30x50cm  resultaat €1700
Valerius heeft, nadat hij zijn eigen stijl gevonden had en geld begon te verdienen, geprobeerd om deze werken terug te kopen en te vernietigen.  Gelukkig bleven ze gespaard.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit werk werd in een veilingzaal verkocht als een echte V. De Saedeleer.  Ik heb er echter twijfels bij.  Hoewel alle ingrediĆ«nten aanwezig zijn, een kale boom, sneeuw, een desolaat landschap, is de compositie is niet erg harmonieus en de verhoudingen tussen de boom en de heg zijn fout.  Iets wat Valerius niet zou getollereerd hebben denk ik.

1 opmerking:

  1. u maakte zelf een schilderijtje van gezicht van kind met blauwe ogen op basis van een foto, waar kan ik die foto terug vinden of kan u zij mij doormailen met dank frank.schram@budget.fed.be.

    BeantwoordenVerwijderen