vrijdag 3 oktober 2014

12 aanwinsten

Soms voel ik mij een echte kunstverzamelaar.  Deze week kocht ik niet minder dan 12 schilderijen. Nu kan mijn opzoekingswerk naar info over de schilders beginnen.

Een knap pointillistisch werk van Frans Bakker (1909) uit Brussel Hij trok naar De Haan in 1949 en vestigde zich daar, in 1961 volgde zijn vader Gerard Bakker (1879-1967). Beide hebben, naast hun restauratiepraktijk, zich vooral toegelegd op de marine.
Frans studeerde aan de academie van Brussel.
Onder de titel Indoor Art van 1992 tot 2006 kon hij gedurende drie maanden zijn werk exposeren in het Novotel in de Brugse binnenstad en aldus een internationaal publiek bereiken.  Hij exposeerde ook van 20 maart tot 1 april 1971 in de Van Eyckzaal te Gent.
een ander werk van hem te koop op Ebay (feb 2015)
------------------------------------------------------------

Een marine van Toon Güth, het is op de foto niet te zien maar het zit in een eigentijds kader dat er, qua kleur, erg goed bij gaat. Staat nu te koop op Ebay.
------------------------------------------------------------
Een bijzonder knap impressionistisch werk van Maurice Helewaut °1920 - +2007 geschilderd in Brugge
Volgens de dienst Toerisme is het de Meebrug aan de Groene Rei.  

Hieronder een ander werk van Goethals met die brug als onderwerp.


onbekende kunstenaar
Charles Verbrugghe
mij onbekende schilder

Hagebaert
------------------------------------------------------------
In mijn ogen een ietwat vreemd schilderij door De Backer Marcel (rechtonder gesigneerd)
°Gentbrugge 10 febr 1921   +Gent 11 juli 1990.  Het is een typisch schilderij voor zijn latere periode.
De Backer, Marcel  artikel en foto bron: literairgent.be
(Gentbrugge, 10.02.1921 - Gent, 11.07.1990)
Gents dichter, prozaïst, auteur van toneel- en poppenspelteksten voor kinderen en volwassenen, van luisterspelen, teksten voor radio en televisie, essays, aforismen en een musical, bovendien kunstschilder, kunstfotograaf, cineast en cultureel animator.
Hij was een zeer veelzijdig, sterk pacifistisch en humanistisch geëngageerd kunstenaar. In alles wat hij creëerde stond de mens centraal en bracht hij – in een directe, heldere taal, wars van gekunstel of hermetisme – een boodschap van vrede, vriendschap, tolerantie en broederlijkheid.
Tot zijn belangrijkste literaire werken behoren o.m. de dichtbundels Spijkerschrift op de tijd (1963) en Verdwaalde mens (1985), de romans Belofte bij de beek (1964) en De zwaluwen zijn terug (1965) en de kindermusical Kinderen van de vrede (1988).
Hij kreeg o.m. volgende prijzen: de Premio Internationale Litteratura “F. Garcia Lorca” (Rome, 1986, voor poëzie), de Prix de France international pour poésie libre (Brussel, 1988) en, in 1987, 1988 e n 1999, de Golden Poet Award van de World of Poetry, Sacramento, California, telkens voor Nederlandse gedichten met vertalingen in het Engels, resp. Frans van Lisette de Backer-de Vleeschauwer.
M. de Backer en Gent
Hij werd geboren in de Bloemstraat. In 1954, na zijn huwelijk met Lisette de Vleeschauwer verhuisde hij naar de Savaanstraat. Vanaf 1968 woonde hij in de Rijsenbergstraat.
Hij studeerde aan de Rijksnormaalschool in Gent (Ledeganckstraat) en vervolgens opvoedkundige wetenschappen aan de Gentse universiteit, studies die hij wegens oorlogsomstandigheden (vernietiging van het ouderlijke huis in een bombardement) moesten afbreken. Van 1945 tot 1960 was hij onderwijzer bij de Gentse stadsscholen; van 1960 tot 1974 leraar secundair onderwijs in het stedelijk Technisch Instituut Carels-Nicaise.
Marcel de Backer was zeer actief betrokken bij het veelzijdige culturele leven van zijn stad, als organisator van kunsttentoonstellingen en als animator van allerlei manifestaties voor volwassenen en voor kinderen (o.m. met zijn eigen poppenkast Pajoelke). Hij was bestuurslid van, én (eenmaal) spreker bij Leesclub Boekuil en maakte daarvoor als kunstfotograaf door de jaren heen een uitgebreide portrettenreeks van tal van gastsprekers.
Samen met zijn echtgenote stichtte hij in 1977 de Gentse Kunstvereniging Spectraal die geregeld activiteiten organiseerde, vooral in het Kunstcentrum De Gouden Pluim aan de Vrijdagmarkt nr. 12 (na zijn overlijden tot 1997 door haar voortgezet). De Vereniging gaf tevens tijdschrift Spectraal uit.
De handeling van zijn musical, Kinderen van de vrede (1988), speelde zich af op de Gentse Vrijdagmarkt.  Zijn langspeelfilm, Prelude tot de dageraad (1958), speelde eveneens in Gent en werd in deze stad gedraaid met overwegend Gentse acteurs.
[Lisette de Backer-de Vleeschauwer]
Over M. de Backer:
 • Marcel de Backer 65 : een synthese (1986). Met een inleiding door Herman Balthazar, getuigenissen van vrienden en Gedichten voor een wereld van vrede (selectie met gedichten in twaalf talen)
 • Lisette de Backer-de Vleeschauwer: Marcel de Backer : beeld van een leven (1990). Met getuigenissen van vrienden en met een in memoriam door Rik Lanckrock en Leo Ponteur
 • Lisette de Backer-de Vleeschauwer: Een synthese : Marcel de Backer postuum, in: Gierik, jrg. 9 (1992), nr. 4, p. 14-17 ------------------------------------------------------------
Orientaals tafereel ca 1930 van de Belgische kunstenaar met Russische naam Charles Melikoff.  Dit thema "palmbomen nabij Fez" en andere thema's hernam hij meermaals,.telkens licht afwijkend van het voorgaande. 
 Een paar variatie's op dit thema:------------------------------------------------------------
Groot werk van C. Verwee.  Het is vaak moeilijk iets over schilders te weten te komen.  Ik heb een vermoeden dat ik gevonden heb wie deze C. Verwee was.  Lees onderstaand artikel maar eens uit een Zwevegemse uitgave over hun bekende figuren en dan vooral de laatste paragraaf. 
bron http://issuu.com/amantine/docs/zwevegemse_figuren_-_deel_2
De schilder bij mensen van het Zwevegemse Rode Kruis in de beginjaren.
------------------------------------------------------------
Een mysterieus werk, eerder donker. De schildersnaam rechtsonder is nog te ontcijferen
------------------------------------------------------------
Schildersnaam linksonder is nog te ontcijferen.  Ik heb een vermoeden dat het Van Duin is maar zekerheid heb ik nog niet.------------------------------------------------------------
Schitterend werk van de Gentse schilder Leonard De Buck (1874-1954) in een warm coloriet, gesigneerd rechtsboven.

Hij was een tijdgenoot van Valerius De Saedeleer, eind 19de en begin 20ste eeuw actief in Gent. Hij was schilder, tekenaar en aquarellist. Zijn werk is symbolisch geladen.  Hij stelde vooral voor de Eerste Wereldoorlog tentoon in Brussel, Antwerpen en Gent.  Hij gaf les aan de academie van Gent.
Leonard is de vader van Walther De Buck en diens zoon kreeg de naam van zijn grootvader, Leonard.
In het ‘Hôtel Royal’ op de Kouter exposeerde hij na 1914 samen met o.a. Saverys, Robert Aerens, Charles-René Callewaert, Evariste De Buck, Albert Claeys, Victor Lorein, Olivier Piette en Leo Sarteel.
Signatuur
werk in het MSK te Gent------------------------------------------------------------
Groot werk van H J Pauwels: zie vroegere post op deze blog over de schilder
Dat schilders hun onderwerpen meermaals herschilderden, lichtjes gewijzigd is geen geheim.  Van Pauwels vond ik onderstaand landschap op eBay

------------------------------------------------------------
Gekleurde ets van Hebbelinck naar een werk van Saverys 40/350.  Over Hebbelinck is er ook een vroegere post op deze blog.

------------------------------------------------------------
Een toetje van de verkoper olie op triplex van H. Maes 1941.
Dit is waarrschijnlijk een paneel dat deel uitmaakte van een meubel of boven een spiegelpaneel.

5 opmerkingen:

 1. beste,
  toevallig kwam ik op je blog terecht, toenik iets nazocht over een schilder R of L de Buck.
  ik zag dat je op 3 oktober 2014 een foto van een schilderij van L de Buck postte (boerderijen in de sneeuw)
  Een familielid kocht 40-45 jaren geleden eenzelfde schilderij, op een paar minieme details na, en getekend door R de Buck.
  Kan je me eens contacteren via mijn mail-adres ? frank_le_roy@live.be , dan kan ik je een foto van dit schilderij sturen.
  Dank bij voorbaat, mvg, Frank Leroy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste,
  Ik ben verzamelaar van diverse werkjes van Marcel De Backer. Ik lees op je blog dat jij er recent ééntje kocht. Ben je eventueel bereid om dit van de hand te doen?
  Indien ja, mag je me contacteren via ldw@compaqnet.be
  Groeten
  Luc

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb nog een werk te koop van frans Bakker

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Hans,

  Ik zag in je blog een schilderij van 'Charles Verbrugghe'. Mijn grootouders hielden erg van zijn werk en waren verzamelaar van zijn schilderijen. Mocht je interesse hebben in schilderijen van 'Charles Verbrugghe' of mensen kennen die geïnteresseerd zijn, dan mag je me steeds contacteren op stefaantubex@hotmail.com.

  Vriendelijke groeten,
  Stefaan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Hans,

  Ik vroeg mij af of er twee kunstschilders zijn met de naam Frans Bakker. Deze die jij vermeld en één die vaak indonesische taferelen schildert. Is dit dezelfde kunstschilder. Ik vroeg het me af omdat die altijd voluit Frans Bakker zet op zijn schilderijen en die die jij vermeld tekent met Fr bakker. Ik heb een schilderij van Fr. Bakker vandaar mijn nieuwsgierigheid. Mocht je iets meer weten laat iets weten, alvast bedankt, Johan.

  BeantwoordenVerwijderen