vrijdag 9 augustus 2013

Jagers


Jagers nemen beleefd afscheid van de vrouwen alvorens op jacht te vertrekken. Ze hebben hun buit nog niet bij, de ongeduldige honden ruiken de prooi al.  Een collega op de achtergrond is al aan 't jagen.

Prent 50x36cm ingekaderd in Brugge door


De honden op de foto 
links en rechts: Ras : Epagneul Français
Herkomst : Frankrijk
Kenmerken : ideale gezelschapshond - jachthond - jager - staande hond - retriever
Hoogte : 53-61 cm - gewicht : 20-25 kg
Karakter : deze Franse Spaniel is volgzaam en vriendelijk, maar kan wantrouwend tegenover vreemden zijn. Ze zijn stil en blaffen alleen als ze een goede reden hebben.


midden:Ras : Duitse staande hond

Herkomst: Duitsland
Het is een allround jachthond met een gemiddelde grootte van zo'n 63 centimeter en een gewicht tussen de dertig en vijfendertig kilogram. Een volwassen hond kan een gewicht van zo'n 35 kilogram bereiken. De hond wordt gebruikt als jachthond op vele vlakken van de jacht. Te denken valt aan werk voor, tijdens en na het schot. Het gedrag van een Duitse Staande Langhaar is rustig, kalm en alert. Ook is de hond waaks en daardoor mede geschikt als waakhond. Het is sociaal en vriendelijk naar de huisgenoten en tolerant naar kinderen.
De ideaalmaat voor een reu is 63-66 cm, minimaal moet een lengte van 60 zijn bereikt en maximaal 70 cm. Bij een teef is de ideaalmaat 60-63 cm, hier is minimaal 58 cm en maximaal 66 cm toegestaan voor de rasstandaard. Het gewicht van een volwassen gezonde Duitse Staande Langhaar ligt rond de 30 kg.

De jachtgeweren op de foto 
Shotgun - Brazier, Wolverhampton, Flintlock, early 19th century

Ik baseerde mij op de vorm van de kolf en het metaal rond de trekker.  Het is een soort longrifle en de dateren klopt.  Midden 19e eeuw.Geen opmerkingen:

Een reactie posten