dinsdag 27 augustus 2013

Hebbelinck Roger


 Een kleurenets (60x53cm) naar een werk van Valerius De Saedeleer: "Sneeuw in Vlaanderen".  Werd in een oplage van 250 gemaakt op papier d’Arches 63 x 70cm.
Hier betreft het een E.P. (épreuve d'artiste)


Roger Hebbelinck (Brussel, 1912) was een Belgisch kunstenaar.
Hij werkte als schilder, aquarellist, etser en cineast maar werd vooral bekend voor zijn etsen.
Hij was een leerling van A. Bastien, J. Delville, G. Van Strydonck, A. Stevens, I. Van Mens, J. Van Santen en P. Mathieu bij wie hij studeerde aan de Academie van Brussel.
Daar kreeg hij les in aquarelleren van I. van Mens en gravure van J. van Santen. Hij etste een groot aantal pittoreske stadshoekjes in historische steden. Hij verzorgde de etsen voor het boek Les Villages Illusoires van E. Verhaeren. Als cineast maakte hij onder andere de documentaire La Naissance d'une Eau-forte die een prijs won op het Filmfestival van Cannes en een documentaire over de opbouw van het Atomium.

Als beeldend kunstenaar richtte hij voor de oorlog in 1932 een etsdrukatelier op en etste zeer vele pittoreske stadsgezichten in België. Ook etste en aquarelleerde hij in het zuiden van Frankrijk en Spanje. Bijzonder zijn verder zijn kleuretsen die hij maakte naar werken van zijn collega's V. de Saedeleer en A. Saverys. Deze signeerde hij met het pseudoniem "Belin". bron Wikipedia

Een paar andere werken: 
ets naar Valerius De Saedeleer

ets naar Valerius De Saedeleer


een ander artiest, Paul Sonck, waagde zich ook aan een zicht op Etikhove.  Hij haalde duidelijk zijn inspiratie bij Valerius De Saedeleer. (zie oudste artikel in deze blog)

Nog een werk naar Valerius De Saedeleer

Roger Hebbelinck, geboren te Brussel op 12 augustus 1912

Hij studeerde aan de Academie van Fijne Kunsten te Brussel waar hij de eerste prijs bekwam voor het ontwerp van antieke figuren en de eerste prijs voor de landschappen. In de volgende twee jaren studeerde hij verder met de kopergravure aan de werkplaatsen van de schilder-graveerder Van Santen. In 1932 stichtte hij zijn eigen graveer en drukkunst atelier. Hij graveerde en drukte vele werken van Marie Laurencin, Valerius De Saedeleer, Langaskens, Is Van Mens, Pierre Paulus, Saverijs, Van Paemel etc. Hij illustreerde boeken, de bekende “Les Villages illusoires” inbegrepen door de grote Belgische dichter Emile Verhaeren en “L’homme à la branche” door E.E. Terwagne. Tevens had hij ook interesse voor de film. Hij maakte een aantal films o.a. “La Naissance d’une Eau-Forte” die de Grand Prix won voor de beste documentaire op het Film Festival van Cannes in 1954. “Progrès techniques en apidologie” won de prijs in Rome in 1958. Met zijn vriend, de beeldhouwer E. Salu, filmde hij, met exclusieve rechten, de “Construction de l’Atomium” de hoofdattractie van de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958. Dit werk won een prijs datzelfde jaar op het Belgisch Filmfestival in Antwerpen. Tevreden met zijn succes in de velden van de gravure, illustratie en film, gooide Roger Hebbelinck zich met hetzelfde enthousiasme in het olie- en waterverf schilderen, waarin hij één van de beste werd van zijn generatie. Zijn tentoonstellingen in België en Parijs getuigden van zijn talenten, de “Terre Latine” en Société Nationale des Beaux-arts tentoonstellingen waren van bijzondere aard. In 1975 maakte hij een originele ets voor de 25-jarige verjaardag van het Franse Service Toerisme en maakte een programma voor het persgala in Brussel. In het verloop van zijn carrière heeft hij honderden etsen gemaakt in zijn eigen atelier en wereldwijd met veel erkenning verspreid. bron Arcloza.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten