maandag 22 juli 2013

Debeuf Andries


Bovenstaand werk stelt een garnaalvisser te paard en vissersboten voor aan onze Belgische kust.  Het is, volgens zijn zoon Hugo, geschilderd tussen 1965 en 1970 door Andries Debeuf (Beselare 2 februari 1912- Menen 8 oktober  2002) de zoon van de plaatselijke bakker. 
De zoon Hugo is zelf ook kunstschilder en woont en werkt in Menen.

Andries Debeuf


Op http://www.bbc.co.uk/arts/yourpaintings/artists/a-debeuf is een ander werk van de artiest te zien.  Hij schilderde, volgens Hugo erg graag Kempense landschappen.


De zeilboten op het bovenste schilderij waren in die tijd nog in werking zoals op deze postkaart uit die tijd te zien is.
Garnaalvissers waren er toen niet alleen voor de toeristen, zij verdienden er hun brood mee. Het beroep ontstond in 1563 en werd alleen in de ene helft van het jaar door vissers beoefend, de andere helft waren ze op zee om vis te vangen. De activiteit staat op de lijst van de beschermde zaken van de U.N.E.S.C.O. 
Meerdere kunstenaars beeldden deze garnaalvissers uit:

Tuur De Rijbel


Van SteenkisteArthur Trealliw Willaert
Arthur Trealliw WillaertAndries schilderde, volgens Hugo, voornamelijk thuis in zijn atelier.  Het gebruik van foto's als voorbeeld was niet ongebruikelijk.
Tijdens de eerste wereldoorlog 1914-1918 vluchtte hij naar Rambouillet (ten zw. van Parijs)
Hij werkte een tijdje voor 'La banque de la Lys" maar schilderen was zijn passie en uiteindelijk ook zijn broodwinning.

Hij schilderde blijkbaar meerdere genres zoals blijkt uit onderstaande afbeeldingen die ik bij mondjesmaat sprokkel op het internet.

11 opmerkingen:

 1. Hallo ik heb een mooi bloemen schilderij getekend door A. Debeuf
  ik zou er graag meer over willen weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb destijds contact opgenomen met Hugo Debeuf. Dat is de zoon van Andries. Hij schildert nog en heeft een galerij als ik mij niet vergis. Ik ben nu op het werk maar thuis kan ik je eventueel zijn emailadres bezorgen. Wat had je graag willen weten over de schilder?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, Ik heb net een olieverf schilderij gekocht, gesigneerd door A. Debeuf.
  Dit doek stelt het "minnewater" voor in Brugge.
  Nu zie ik dat er identiek dezelfde werken op het internet staan van hem. en ook van Hugo Debeuf (zoon)
  Heeft hij er vroeger meerdere van gemaakt, of heb ik geen echte?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is waarschijnlijk een origineel schilderij. Vaak schilderden artiesten 'om den brode'. Wanneer ze een werk hadden dat aansloeg dan schilderden ze nietczelden meerdere werken in dezelfde trand. Op mijn blog kan je dit zien bij De Saedeleer, Portielje, Melikoff etc... Dat iemand Debeuf zou gaan kopieren lijkt mij weinig aannemelijk maar niets is uitgesloten natuurlijk. Het benieuwd mij wel om uw werk eens te zien. Kan je er mij een foto van doormaile aub? H.desmedt@telenet.be

   Verwijderen
 4. ik heb ook nog een klein werkje liggen van deze schilder maar weet niet wat het waard is meiklokjes en andere bloemetjes klein werk op panneel

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb de hoeve in winterlandschap thuis hangen. Vond het leuk om eens wat info over de schilder te weten.dank u

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb ook een schilderij van het minnewater in brugge op doek .het doek zit in een mooie vergulde kader en meet 1mx60cm . ik had daar graag wat meer over geweten en ook of het een echte is van H Debeuf

  BeantwoordenVerwijderen
 7. H. Debeuf is de handtekening van Hugo Debeuf, zoon van Andries en nog steeds actief als schilder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hallo ik heb ooit een schilderij gekregen van men grootmoeder getekend door H debeuf en er staan een paar stoonschepen op nergens kan ik er iets over vinden... hopelijk kan u wel mvg

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo, ik heb van mijn grootmoeder een 20 jaren geleden het onderste schilderij gekregen met de patrijs. Kan u mij hier wat meer over vertellen en wat zou de waarde hier nu van kunnen zijn denkt u?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In 2014 was een schilderij van hem zo’n goede 200 euro waard. Veel hangt af van het onderwerp, de grootte en de belangstelling van de koper natuurlijk.

   Verwijderen