maandag 26 januari 2015

Klinkenberg Johannes Christiaan Karel


Johannes Klinkenberg werd geboren in 1852 in Den Haag en overleed er in 1924. Woonde en werkte in deze stad. Leerling van de Akademie v. B.K. in Den Haag, van J.H.L. Meijer en van C. Bisschop. Aanvankelijk schilderde hij landschappen en historische voorstellingen, na 1880 voornamelijk stadsgezichten met veel zonlicht-effect; ook heeft hij geaquarelleerd en geëtst. Signeerde meestal met 'Klinkenberg' of 'J.C.K.'. De erelijst van Klinkenberg: 1875 gouden medaille 'Artist Amicitiae' te Amsterdam, 1880 kruis van verdienste van Saxen-Weimar, 1888 gouden medaille van München, 1889 chevalier in de Leopoldsorde van België, 1906 zilveren eremedaille in de huisorde van Oranje, 1909 officier in de orde van Oranje-Nassau. Gaf les aan Ch. L. Ph. Zilcken. Exposeerde veel in binnen- en buitenland en veel musea hebben werken van hem. 
(Bron: Scheen)



zelfportret op 19 jarige leeftijd; geschilderd op mahoniehouten drager


Ik kan mijn opwinding over de aankoop van dit schilderijtje (op eBay) niet verbergen.  
Het is olie op hout. 24 x17cm
Het paneel is mahoniehout een materiaal dat als drager (ondergrond voor schilderijen zoals doek, koper, porselein, ivoor...) in de 19e eeuw in Nederland nog gebruikt werd.
(Mahogany was already in use by a number of painters during the first decades of the seventeenth century and was used often in the Netherlands in the nineteenth century.)


Typisch voor Karel Klinkenberg zijn de stadsgezichten waarbij een deel van het decor in de schaduw zit en een, meestal achterliggend, deel in volle zon.    Ook dit werkje vertoont alle kenmerken.  Het signatuur lijkt als twee druppels water op handtekeningen van andere werken zoals U hieronder kan zien.  Mijn vermoeden is dat dit een werkje is dat op een schildersezeltje werd gemaakt ter plaatse en misschien dienst heeft gedaan als model voor een ander, meer uitgewerkt, schilderij.


signatuur op mijn werk


signaturen op andere werken


Hier zijn een paar van zijn meesterwerken:

olie op doek
The old canal in Utrecht

waterverf
Ook bij bovenstaande werken is de lossere toets waar te nemen die in de volgende de werken niet meer te zien is omdat ze fijner uitgewerkt zijn. (foto Venduehuis)















detail van bovenstaand beeld





























Geen opmerkingen:

Een reactie posten