zaterdag 31 oktober 2015
dinsdag 27 oktober 2015
Valerius te koop
Bij Venduehuis der Notarissen in Nederland wordt binnen kort (november 2015) een werk verkocht van Valerius De Saedeleer. Op het eerste gezicht niets aan de hand, het is geschat tussen 25000 en 30000 euro.
Omdat ik Valerius toch al een aantal jaren volg vielen er mij toch een aantal bijzonderheden op aan het werk. De kleuren zijn zo verschillend van zijn gebruikelijk palet, de compositie, met twee zware gebouwen op de voorgrond en weinig landschap, het hondenhok dat volledig buiten verhouding is, de houten afsluiting die als het ware overloopt in de boomstam, de algemene afwerking op de achtergrond etc...
Wat mij betreft gaat het hier om een kopij of liever nog een vervalsing al is de handtekening erg gelijkend.
Ik heb het veilinghuis gevraagd naar de herkomst maar hun antwoord is vaag omdat het om een erfenisstuk van de verkoper gaat.
Er was nog geen expert aangesteld om te bevestigen dat het om een originele De Saedeleer gaat. Wordt vervolgd....
Omdat ik Valerius toch al een aantal jaren volg vielen er mij toch een aantal bijzonderheden op aan het werk. De kleuren zijn zo verschillend van zijn gebruikelijk palet, de compositie, met twee zware gebouwen op de voorgrond en weinig landschap, het hondenhok dat volledig buiten verhouding is, de houten afsluiting die als het ware overloopt in de boomstam, de algemene afwerking op de achtergrond etc...
Wat mij betreft gaat het hier om een kopij of liever nog een vervalsing al is de handtekening erg gelijkend.
Ik heb het veilinghuis gevraagd naar de herkomst maar hun antwoord is vaag omdat het om een erfenisstuk van de verkoper gaat.
Er was nog geen expert aangesteld om te bevestigen dat het om een originele De Saedeleer gaat. Wordt vervolgd....
Op deze foto zijn de kleuren meer in overeenstemming met wat Valerius gebruikte.
Geachte heer De Smedt,
Hartelijk dank voor uw interesse in onze Najaars Kunst- en Antiekveiling van 11, 12 en 13 november 2015 aanstaande.
De schilderijenveiling vindt plaats op WOENSDAG 11 november.
Om 14.00 uur starten we
met de kavelnummers 1 t/m 289; in de avond veilen we vanaf 19.00 uur de
kavelnummers 290 t/m 482. Er worden circa 80-100 kavelnummers per uur
afgeslagen.
Ik geef u hier de gevraagde informatie van kavel 446, Valerius de Saedeleer.
In de bijlage vindt u ook extra detailfoto’s.
Het schilderij heeft een
goede herkomst. Het is via een privéverzamelaar ingebracht die het heeft
geërfd van familie. Wij hebben foto’s van het werk getoond aan Oscar de
Vos, een kenner van de kunstenaars van de
Latemse School en expert van het oeuvre van Valerius de Saedeleer.
Volgens hem bestaat er geen twijfel dat het een authentiek werk van
Valerius de Saedeleer is. Het schilderij verbeeldt het dorp Elkhove, dat
De Saedeleer vaker in zijn schilderijen heeft verwerkt.
Verzoek een eventueel schriftelijk of telefonisch bod te melden bij onze administratie info@venduehuis.com uiterlijk 24 uur vóór de
veiling. Men kan ook online meebieden. Zie voor bieden: http://www.venduehuis.com/page/bieden
Onze administratie is geopend van ma t/m vr tussen 9.30 en 16.30 u.
Met vriendelijke groet,
Manuela Sommeregger
Junior Expert Schilderijen
Venduehuis der Notarissen | Nobelstraat 5 | 2513 BC The Hague | The Netherlands T +31 70 365 88 57 | m.sommeregger@venduehuis.com | www.venduehuis.com ___________________________________________________
Najaarsveiling Kunst en Antiek
Woensdag 11, donderdag 12 en vrijdag 13 november 2015
|
zaterdag 24 oktober 2015
Brendekilde Hans Andersen
Dit werk van de Deense schilder Brendekilde vind ik een van de meest aangrijpende. De desolaatheid van het landschap en de vertwijfeling in de blik van de vrouw, het dramatische van de situatie is zo meesterlijk in beeld gebracht door deze meesterlijke artiest. Ik laat je nog verder genieten van ander werk van hem hieronder.
Hans Andersen Brendekilde, geboren Hans Andersen (Brændekilde, unen, 7 april 1857 - Jyllinge, 30 maart 1942) was een Deens kunstschilder en ontwerper. Hij schilderde in een naturalistische stijl.
Brendekilde werd geboren in een armoedige boerenomgeving op het platteland van Funen, nabij Odense. Hij werkte in zijn jeugd als boerenknecht, werd opgeleid tot metselaar, maar uiteindelijk kon hij toch beeldhouwen gaan studeren aan de Koninklijke Deense Kunstacademie te Kopenhagen. Daar ontmoette hij zijn levenslange vriend Laurits Andersen Ring en besloot hij om kunstschilder te worden. Om naamsverwarring met Ring te voorkomen nam hij, net als Ring, de naam van zijn geboorteplaats aan.
In de jaren 1880 werkten Brendekilde en Ring intensief samen op het eiland Funen en beïnvloedden elkaar over en weer. Beiden namen het eenvoudige boerenleven tot thema, met Jean-François Millet en Jules Bastien-Lepage als belangrijkste voorbeelden.
Brendekilde schilderde vooral landschappen en genrewerken in een naturalistische stijl. Zijn vroege werk heeft een sterk sociale inslag, met Afgemat (Udslidt, 1889) als bekendste voorbeeld. Later zou hij met name in het kleurgebruik ook invloeden van het impressionisme aan de dag leggen, hoewel hij meer dan Ring bleef vasthouden aan zijn oorspronkelijke stijl. Na de eeuwwisseling werd zijn werk wel meer idyllisch en enigszins sentimenteel, waarbij hij vaak ouderen en kinderen afbeeldde. Hij maakte reizen naar Italië, Egypte en Syrië. Aan het einde van zijn leven zou hij steeds vaker ook religieuze motieven in zijn schilderijen verwerken.
Brendekilde maakte vaak zelf de lijsten bij zijn schilderijen, als een verlengstuk van het kunstwerk. Hij ontwierp ook glas-in-loodramen en keramiek. Hij overleed in 1942, bijna 85 jaar oud. Veel van zijn werk is te zien in het Fyns Kunstmuseum te Odense, maar ook in de Hirschsprung Collectie en Ordrupgaard te Kopenhagen.
donderdag 22 oktober 2015
Tissot James J J
bron Wikipedia: James Tissot (geboren als Jacques Joseph Tissot) (Nantes, 15 oktober 1836 - Doubs, 8 augustus 1902) was een Franse kunstschilder en graficus.
Biografie
Rond 1856 begon Tissot een studie aan het École des Beaux-Arts, onder Jean Auguste Dominique Ingres, Hippolyte Flandrin en Lamothe, en raakte bevriend met Edgar Degas en James Abbott McNeill Whistler. Degas zou later een portret van Tissot maken. In 1859 stelde hij voor de eerste keer werk tentoon in de Salon de Paris. Enkele werken verraden de invloed van de Belgische schilder Henri Leys, die hij dat jaar had ontmoet in Antwerpen.
Midden jaren zestig begon hij vrouwen te schilderen. Zoals enkele tijdgenoten als Alfred Stevens en Claude Monet ging hij ook werken maken met Japanse motieven, zoals objecten en kleding.
Tissot vocht in de Frans-Duitse oorlog (1870-1871) en verdedigde in 1871 de Commune van Parijs. In mei van dat jaar vertrok hij naar Londen, waar hij eerder in de Royal Academy had geëxposeerd. Hij ging hier werken en kreeg een reputatie als schilder van elegant geklede dames. Hij veranderde in die tijd zijn voornaam in James.
In de jaren zeventig schilderde hij talrijke genre-schilderijen en portretten van mensen uit de 'bovenklasse'. Onder invloed van James McNeill Whistler en Alphonse Legros ging hij tevens etsen maken. Ook tekende hij karikaturen voor het Britse tijdschrift Vanity Fair.
In 1874 vroeg Degas hem mee te doen aan de eerste tentoonstelling van de schilders die nu de impressionisten worden genoemd, maar Tissot weigerde. Hij bleef echter nauwe banden met hen houden.
In hetzelfde jaar werd hij bezocht door Berthe Morisot en in dezelfde tijd ging hij met Edouard Manet naar Venetië. In 1875-1876 ontmoette hij de Ierse Kathleen Newton, een gescheiden vrouw met kinderen die zijn gezel, geliefde en model werd. Ze woonde bij hem tot ze in 1882 zelfmoord pleegde.
Enkele dagen na haar dood ging Tissot terug naar Parijs, later verkocht hij zijn huis in Londen aan zijn vriend Lawrence Alma-Tadema. In Parijs had hij veel succes. In 1885 had hij een belangrijke expositie in galerie Sedelmeyer. Het waren vijftien grote schilderijen van verschillende typen vrouwen uit verschillende klassen, die getoond werden in hun professionele of sociale context. De werken suggereerden de invloed van Japanse houtsnedes, vanwege de onverwachte hoeken en uitsneden.
In het midden van de jaren tachtig van de 19e eeuw werd Tissot een spiritueel man, mede onder invloed van het medium William Eglinton. Vanaf 1886 ging hij Bijbel-illustraties maken. Hij reisde hiervoor ook verschillende keren naar het Midden-Oosten, om studies te maken van het landschap en de mensen. Zijn serie van 365 gouaches die het leven van Jezus toonden, hadden veel succes, niet alleen in Parijs maar ook in Londen en New York. Ze werden uiteindelijk gekocht door het Brooklyn Museum. De laatste jaren van zijn leven werkte hij aan schilderijen die onderwerpen uit het Oude Testament behandelden. Die serie heeft hij nooit afgemaakt, maar in 1901 stelde hij er tachtig tentoon in Parijs en in 1904 werden er grafische reproducties van uitgegeven. Tissot overleed in Doubs, waar hij woonde in het huis dat hij had geërfd van zijn vader.
dinsdag 20 oktober 2015
Regen in de winkelstraat
Een impressionistisch werk. Ik maakte het op een recuperatiecanvas in olieverf.
Het is geschilderd naar een zwart/witfoto.
Het is geschilderd naar een zwart/witfoto.
maandag 19 oktober 2015
Valerius De Saedeleer
Wie mij kent weet dat ik een grote bewonderaar van Valerius De Saedeleer ben. Een van zijn vroege werken van rond 1893 wordt zaterdag 24 oktober geveild bij De Vuyst in Lokeren. Valerius had in die periode geen vaste woonplaats wegens geldgebrek en hij moest schilderen om zijn huur te kunnen betalen. Het kan in Sint martens Latem geschilderd zijn omdat hij er in de zomer van 1893 woonde.
Het werk wordt geschat tussen 3000 en 5000 euro.- Verkocht voor 2000 euro (bron De Vuyst)
donderdag 15 oktober 2015
eigen werk oktober
Het is precies twee jaar geleden dat ik begon te schilderen. meer dan 150 kleine en enkele grote werken heb ik er aan over gehouden. Deze maand maakte ik er drie. Steeds olie op paneel. Bij het gezicht gebruikte ik meermaals een glacis.
Abonneren op:
Posts (Atom)