donderdag 30 januari 2014

Gorus Pieter


Werd op 23 februari 1881 te Dendermonde geboren als zoon van de lokale textielfabrikant en latere burgemeester van Wanzele, Leopold Gorus (1848-1909), en van Elisa De Block (1857-1893). Hij bracht zijn eerste levensjaren door in de mooie herenwoning van zijn ouders ‘Le Chalet du Boulevard’, het huidige torenhof aan de Leopold II-laan, in 1880 opgericht naar de plannen van architect Pieter Van Kerkhove. Na zijn studies aan het H.-Maagdcollege studeerde hij te Leuven voor mijningenieur.

Hij brak deze studies na twee jaar af en begon toen resoluut aan een kunstopleiding aan de Dendermondse Academie voor Schone Kunsten, waar hij onderricht kreeg van Jacques Rosseels, Isidore Meyers en Ferdinand Willaert. Hij maakte er kennis met Herman Broeckaert met wie hij in die tijd samen het Scheldelandschap exploreerde. Pieter Gorus huwde op 16 mei 1910 te Sint-Joost-ten-Noode met Henriette Charlotte De Wilde en vestigde zich in de Nachtegaalstraat te Dendermonde. Drie van hun acht kinderen (Stephan, Albert en Ernest) maakten later op hun beurt naam als kunstenaar. In 1914 verliet het jonge gezin het door het Duitse leger geteisterde Dendermonde en vestigde zich tijdelijk in het landelijke Overmere-Donk.

Enige tijd later koos Pieter Gorus definitief voor een woning met ruim atelier op Zele-Dijk. Hij zou er zich ontwikkelen tot een kwaliteits- en succesvol landschapschilder, van wie de realistisch en impressionistisch geschilderde werken zowel in binnen- als buitenlandse tentoonstellingen lovende kritieken kregen. Hij illustreerde daarnaast ook diverse boeken, ondermeer die van zijn vriend Karel Van de Woestijne. Pieter Gorus werd in 1908 benoemd tot leraar lijntekening aan de Dendermondse academie. Omwille van een oogkwaal diende hij op 5 januari 1925 zijn ontslag in. In diezelfde periode was hij ook als tekenleraar bedrijvig in de Dendermondse Stadslagere Jongensschool. Op 14 mei 1941 kwam hij tengevolge van een aanrijding om het leven.




De drie werken hieronder worden in februari 2015 te koop aangeboden bij Bernaerts waar ik de foto's haalde

herfst
zeilboten op het Donkmeer te Overmere
ruw weer aan de oever van het Donkmeer
bosgezicht in de herfst
Landschap met molen
bron seniorennet


zijn geboortehuis










zondag 12 januari 2014

Eigen werk 8



landschap naar Valerius De Saedeleer olie op mdf paneel

Emmaatje januari 2014

Mijn oudste kleindochter, ditmaal met oog voor de kledij die ze toen droeg.
Het is olie op doek 20x20cm 4cm dik.  Mijn 21e werkje 25 jan 2014..


Mijn broer is op pensioen.  Omdat ik graag iets persoonlijks geef heb ik bovenstaand schilderij van hem en zijn vrouw gemaakt.  Een dubbelportret,  gisteren 18 januari 2014 afgegeven.  Ik plaatste hen beide voor een muur die nu jammer genoeg afgebroken is maar nog op Streetview te zien is.  Manipulatie van de werkelijkheid heet zoiets.


Laatst mocht ik een foto nemen van een goede vriend.  Hij heeft een 'karakterkop' zoals ze zeggen.  Ik maakte een tiental foto's tijdens het schilderen.  Soms met kunstlicht en soms met daglicht. Het is een werk: olie op doek 24x30cm.



Hier zijn de tussentijdse beelden.  Ik begon met een raster, de omtreklijnen, sepiakleuren en legde daarmee een ondergrond. Dan volgden de zwarte vlakjes, de grijze en als laatste de kleuren.  Als naar gewoonte schilderde ik met een mengeling van gebezigde kleuren de achtergrond.


dinsdag 7 januari 2014

Baertsoen Albert

Weer een erg knap schilder-graficus die mij onbekend was.
Wikipedia
Albert Baertsoen (Gent, 9 januari 1866 - aldaar, 9 juni 1922) was een Belgisch kunstschilder, pastellist en graficus. Geboren te Gent als zoon van een industrieel - textielbaron Schilderde landschappen en vooral stadsgezichten, maar ook etsen en potloodtekeningen.
  • 1882 volgde kunstopleiding bij Den Duyts en bij Jean Delvin aan Academie
  • 1887 debuut tentoonstelling in Brussel l'Essor
  • 1888-89 studies aan de Academie Roll te Parijs
  • 1889 deelneming aan het Salon van Parijs
  • 1890 verblijf te London , Samen met James Ensor, Henri Permeke, Frantz Charlet en Emile Spilliaert richtte hij in 1894 de Cercle des Beaux-Arts d'Ostende op.
  • 1894-95 verblijf te Parijs - Musée du Luxembourg in Parijs koopt 'Oude Vlaamse vaart'
  • 1895 eerste deelneming aan de tentoonstelling La Libre Esthétique
  • 1895 Museum van Gent koopt 'De Zeeldraaiers te Dendermonde'
  • 1896-1901 Deelneming aan de Internationale Tentoonstellingen te Venetië (1896), gouden medailles te Dresden, in Salon van Parijs (1900) en München (1901)
  • 1905-08 verblijf te Tilleur
  • 1913 lid van de Jury voor de klasse schilderkunst van de Belgische sectie van de Wereldtentoonstelling van Gent
  • 1914-19 verblijft tijdens Eerste Wereldoorlog te London
  • 1919 keert terug naar Gent
  • 1919 wordt benoemd als lid van de Koninklijke Academie van België
  • 1920 Galerie George Petit te Parijs organiseert een tentoonstelling van zijn werk
  • 1921 Retrospectieve tentoonstelling in de Galerie Georges Giroux te Brussel
  • 1922 overleden te Gent op 9 juni
Retrospectieve in 1972 in Museum voor Schone Kunsten te Gent
Zijn werk behoort tot geen particuliere school; het vertoont aanvankelijk realistische stijlkenmerken van de Dendermondse school maar evolueert naar een realistisch-impressionisme. Zijn werken getuigen van een brede spontane techniek, vol nuances en oprechtheid, en van een zekere melancholie weerspiegeld in de stadsgezichten en landschappen. De keuze van de onderwerpen - Gent, kanalen, oude muren, kaaien en boten op de rivieren - en de typische sfeer die de meester weet uit te drukken met zijn geborstelde toets geven een overwegend sombere sfeer van weemoed, melancholie, maar met vaak een discreet lichteffect van de weerkaatsing van de zon bij avondschemering, of de luminositeit van de sneeuwlandschappen. In zijn oeuvre getuigt hij van de gehechtheid aan zijn geboortestad Gent. Hij was een vriend van Claus en speelde een belangrijke rol in het cultureel leven van zijn tijd.






nu, 07-10-15 te koop op 2dehands.be



Gent bij avond




Baertsoen by André Cluysenaar













touwslagers